Γλωσσάρι Όρων

Bio-eco αντιηλιακό: έχει 100% φυσική σύνθεση, περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα και συστατικά που είναι αποδεκτά από τους οργανισμούς πιστοποίησης.

Parabens: είναι ομάδα χημικών ουσιών χρησιμοποιούμενων ευρέως ως συντηρητικά σε βιομηχανίες καλλυντικών και φαρμάκων. Tα parabens έχουν κατηγορηθεί για αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

SPF (Sun Protection Factor): είναι ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας, μια κλίμακα διαβάθμισης των αντιηλιακών με βάση την προστασία που προσφέρουν από το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα (UVB). Εάν παραδείγματος χάρη, κάποιος καίγεται στον ήλιο μετά από έκθεση 15 λεπτών, χρησιμοποιώντας ένα αντιηλιακό με SPF 10 θα μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για χρονικό διάστημα 10 φορές μεγαλύτερο (δηλαδή 150 λεπτά) χωρίς να καεί. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να χρησιμοποιείς τη σωστή ποσότητα αντιηλιακού και να το ανανεώνεις συχνά.

UVA: είδος υπεριώδους ακτινοβολίας. Το Α αντιπροσωπεύει την γήρανση (Ageing) και γι” αυτό και οι UVA ονομάζονται και ακτίνες γήρανσης. Έχουν το μεγαλύτερο μήκος. Δεν προκαλούν εύκολα έγκαυμα ή μαύρισμα, εισχωρούν ωστόσο βαθύτερα στην επιδερμίδα και καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη δημιουργώντας φθορές και πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα. Οι UVA ακτίνες γήρανσης, σε αντίθεση με τις UVB, φτάνουν στη γη με την ίδια ένταση όλη την ημέρα, και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

UVB: είδος υπεριώδους ακτινοβολίας. Το Β αντιπροσωπεύει το έγκαυμα (Burning). Οι UVB είναι ακτίνες μεσαίου μήκους και είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα αλλά και τα εγκαύματα. Είναι έντονη η δράση τους τις μεσημεριανές ώρες μεταξύ 10-2 και είναι άμεσα αισθητές από το δέρμα.

UVC: είδος υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι UVC είναι οι ακτίνες με το μικρότερο μήκος κύματος και θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει την επιφάνεια της γης από την UVC, γι’ αυτό και η τρύπα του όζοντος θεωρείται σημαντικό οικολογικό πρόβλημα.

Αντιοξειδωτικά: ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Έγκαυμα: ερύθημα του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.

Ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ή οξειδωτικό stress: υποπροϊόντα που παράγονται κατά το μεταβολισμό. Για να εξισορροπήσουν τη δομή τους αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια με αποτέλεσμα να ξεκινούν μια καταστρεπτικά ενεργή αλυσίδα και να προκαλούν βλάβη σε μεγάλης σημασίας κυτταρικές δομές. (κυτταρική μεμβράνη, DNA, κλπ). Η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται κατά την έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ. υπεριώδη ακτινοβολία UV).

Επιδερμίδα: το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Μεταβολικά είναι ιδιαίτερα δραστήριο τμήμα στο οποίο κατασκευάζονται τα κερατινοκύτταρα και τα μελανοκύτταρα. που αποτελείται απο κερατινοκύτταρα που παράγουν κερατίνη.

Μελανίνη: είναι πρωτεΐνη που παράγεται από εξειδικευμένα κύτταρα της επιδερμίδας τα μελανοκύτταρα. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος και αποτελεί την φυσική του προστασία έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μελάνωμα: το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων.

Οργανικά φίλτρα: φωτοπροστατευτικά φίλτρα ευρέως φάσματος (UVA & UVB) που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αντανακλούν και διαθλούν.

Πανάδες: οι πανάδες είναι μελαγχρωματικές κηλίδες του δέρματος, καφεοειδούς απόχρωσης, με ποικίλο μέγεθος και σχήμα. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή της μελανίνης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Προστασία ευρέως φάσματος: υποδηλώνει την προστασία από τη UVA ακτινοβολία. Η νομοθεσία ορίζει ως αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας απο τη UVA, ως το 1/3 του δείκτη spf. Εάν παραδείγματος χάρη, στο αντιηλιακό αναγράφεται ο δείκτης SPF 30, τότε ο δείκτης προστασίας από τη UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.

Υπεριώδης ακτινοβολία (UV): αόρατη ακτινοβολία που επηρεάζει περισσότερο το δέρμα. Προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση και φθορές, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας: UVA, UVB, UVC.

Υπέρυθρη ακτινοβολία: είναι αόρατη ακτινοβολία και έχει ένα από τα μεγαλύτερα μήκη κύματος. Είναι αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως θερμότητα του ήλιου.

Υποαλλεργικό αντιηλιακό: ειδικά σχεδιασμένο αντιηλιακό προϊόν ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης.

Αδιάβροχο αντιηλιακό: αντιηλιακό προϊόν το οποίο δεν αλλοιώνεται κατά την επαφή με το νερό.

Φλεγμονή: η πρώτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοίμωξη ή ερεθισμό. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, θερμότητα, διόγκωση και πόνο. Μπορεί να προκληθεί κατά την έκθεση στον ήλιο.

Φυσικά φίλτρα: φωτοπροστατευτικά φίλτρα που δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν απορροφώνται διαδερμικά.

Φωτογήρανση: η σωρευτική φθορά που προκαλείται στην επιδερμίδα από την έκθεση στον ήλιο. Τα σημάδια της φωτογήρανσης είναι η τραχύτητα της επιδερμίδας, οι ρυτίδες, η χαλάρωση, το ωχρό δέρμα, οι δυσχρωμίες και τα μεγάλα μαύρα στίγματα (οι ηλιακοί φαγέσωρες).

Φωτοευαισθησία: αύξηση της ευαισθησίας της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία οφείλεται συχνά σε κάποια χημική ουσία ή φαρμακευτικό προϊόν. Εμφανίζεται με τη μορφή εξανθήματος, μπορεί να μην έχει γνωστή αιτία και να προκληθεί είτε από εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα ή ακόμα και να έχει γενετική προέλευση.

Φωτότυπος: οφωτότυπος του δέρματος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα αντιδρά στον ήλιο κατά την πρώτη έκθεση: Καίγεται ή μαυρίζει. Ο φωτότυπος αναγνωρίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα των μαλλιών και το βασικό χρώμα του δέρματος. Τα άτομα με λευκό δέρμα ταξινομούνται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους.

ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Μαθαίνω για την αντιηλιακή προστασία...